Eigen stroomvoorziening met thuisbatterij
Een thuisaccu stelt je dus in staat om onafhankelijk van het energienet elektriciteit te verbruiken. Hoe lang precies hangt af van de kwaliteit en het vermogen van de accu en de hoeveelheid stroom die je verbruikt. In sommige gevallen kan een thuisbatterij je urenlang van stroom voorzien, in andere gevallen zelfs dagen. Dat roept de vraag op: kun je met een thuisbatterij helemaal onafhankelijk worden van het stroomnet?
Onafhankelijk van stroomnet met thuisbatterij?
Een standaard thuisbatterij slaat ongeveer 6 kWh op. Op een zonnige zomerdag wek je met tien zonnepanelen al gauw 13 kWh op: twee keer zoveel als de batterij kan opslaan. Daarmee gaat alsnog een hoop elektriciteit terug naar het net. ’s Winters wek je dagelijks zo’n 2,5 kWh op: te weinig om je batterij mee op te laden. Daarbij kennen we in Nederland helaas meer winterse dan zomerse dagen. Ondanks de thuisaccu blijf je dus afhankelijk van het stroomnet.
Capaciteit van thuisaccu’s: 6, 20 of 100 kWh?
Natuurlijk bestaan er thuisaccu’s met meer vermogen: van 20 tot zelfs wel 100 kWh of meer. Maar voor een gemiddeld huishouden volstaat een accu met een vermogen van 5 tot 10 kWh. Voor grote huishoudens kan dat oplopen tot 20 kWh. Om een thuisbatterij van 20, laat staan 100 kWh op te laden, heb je een flinke hoeveelheid zonnepanelen nodig. Meer dan er op het dak van een gemiddeld woonhuis passen. Om erachter te komen hoeveel vermogen voor jou het best geschikt is, laat je je adviseren door een elektrotechnisch expert.
Prijs van een thuisaccu: wat kost het en wat kun je besparen?
Met een thuisbatterij benut je meer van je opgewekte zonnestroom. Zo bespaar je op je stroomkosten. Maar het duurt even voordat je daarvan gaat profiteren. Thuisbatterijen zijn namelijk niet goedkoop. Zo betaal je voor een batterij van 6 kWh al snel € 5.000, exclusief installatiekosten. Momenteel ligt de gemiddelde terugverdientijd van thuisbatterijen tussen de 8 en 14 jaar. Hoe snel jij deze investering terugverdient, hangt af van de volgende factoren:
• Je stroomverbruik
• Het vermogen en de kwaliteit van de thuisaccu
• Eventuele energiepremies
• Je energiecontract
Een andere belangrijk factor is de salderingsregeling: als je meer zonnestroom opwekt dan je verbruikt, kun je die stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hier krijg je in 2023 nog 100% van het geld voor terug. Deze regeling wordt vanaf 2025 stapsgewijs afgebouwd, totdat hij in 2031 volledig vervalt. Dat betekent dat thuisbatterijen steeds rendabeler worden (en de terugverdientijd korter) naarmate de salderingsregeling minder gunstig wordt.
Klimaatneutraal huis op Ibiza dankzij thuisaccu
De specialisten van Van Bentem Elektrotechniek reisden af naar Ibiza voor een bijzonder project: een huis, inclusief zwembad, klimaatneutraal maken. Om dat te bereiken, installeerden ze zonnepanelen in combinatie met een accupack van 15 kWh. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee: stroom is namelijk niet goedkoop op het Spaanse eiland. Een goede investering voor de bewoners, die zichzelf uiteindelijk terugverdient.
Meer weten over thuisbatterijen? Laat je adviseren
Heb je meer vragen over thuisbatterijen in combinatie met zonnepanelen? Denk je aan een buurtbatterij om de kosten te delen met je buren, of overweeg je je auto te gebruiken als batterij op wielen? Allemaal interessante ideeën, waar we je veel over kunnen vertellen. De elektriciens van Van Bentem staan voor je klaar en laten zich graag uitdagen.