Rookmelders

Rookmelders en noodverlichting aansluiten? Waarom?

Het plaatsen van rookmelders en noodverlichting is vanaf 2022 niet meer alleen verplicht voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande bouw. Een boete voorkomen is één ding, mar het plaatsen van rookmelders of een alarmsysteem heeft natuurlijk met veiligheid te maken. Wees ervan bewust dat de installatie van rookmelders en noodverlichting je leven kan redden.

 

Het gevaar van brand, dat zijn de vlammen zelf natuurlijk. Maar voordat die vlammen jou bereiken is er al een sluipmoordenaar voorgegaan: de rook. Door het inademen van rook met giftige gassen kun je bewusteloos raken. Slapende mensen worden er in de regel niet wakker van. Ook zorgt de dikke zwarte rook dat het zicht wordt belemmerd en de mensen de weg naar de uitgang hierdoor niet op tijd weten te vinden. Zo maakt de rook dus altijd de meeste slachtoffers tijdens een brand. Rookmelders plaatsen en noodverlichting aansluiten is dus wat je kunt en soms verplicht móet doen om te voorkomen dat er slachtoffers vallen bij een brand.

Rookmelders

Rookmelders of brandmelders plaatsen lijkt eenvoudig. Bij grotere gebouwen rijzen er toch een aantal vragen. Wat is een goede rookmelder voor mijn huis of bedrijfspand? En wat is de beste plek? Hoeveel rookmelders zijn er nodig? Er komt al gauw een heel plan bij kijken.

Er zijn verschillende soorten rookmelders, die op verschillende manieren werken. De meest voorkomende soorten zijn de ionisatierookmelder en de optische rookmelder. Het advies voor de locatie van rookmelders is om ze in alle ruimtes op de route naar buiten te plaatsen. De rook stijgt op dus op het plafond is doorgaans de beste plek. Per vijftien vierkante meter is één rookmelder voldoende. Natuurlijk is elke situatie verschillend en bij grotere projecten is het verstandig om erkende professionals met kennis van normen en richtlijnen in te schakelen voor advies.

Noodverlichting aansluiten

De bekende groene lampen met het icoon van het rennende mannetje en een pijl die richting de nooduitgang wijst, worden automatisch ingeschakeld als het normale licht uitvalt door een storing. Wel zo veilig en ook verplicht in veel gevallen. De Arbowet bepaalt dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun werknemers, klanten en gasten. Ook het bouwbesluit 2012 stelt dat het verplicht is om in verblijfruimtes voor meer dan 75 personen noodverlichting aan te sluiten.

Achter het rennende mannetje zit dus geen gewone lamp. Er zijn verschillende technische mogelijkheden waardoor deze automatisch aan gaat bij storingen en ook aan blijft als de netstroom uitvalt. Er zijn veel merken met opbouw, inbouw en LED-uitvoeringen en ook de prijzen variëren enorm. Bij de aansluiting komen wettelijke- en bouwvoorschriften kijken. Professionele installateurs kunnen je hierin het beste adviseren of zorgen dat je zich daar niet in hoeft te verdiepen. Bij grotere projecten is het handig om een noodverlichtingsplan op te laten stellen.

Laat je adviseren

Rookmelders en noodverlichting aansluiten redt levens, mits het goed gedaan wordt. Als het complex wordt is het aan te raden om een elektrotechnisch bedrijf dat erin gespecialiseerd in te schakelen.

Van Bentem Elektrotechniek is ervaren en op de hoogte van de voorschriften en wetten. Neem contact met ons op voor informatie en vrijblijvend advies over rookmelders en het aansluiten van noodverlichting. Meer weten? Bel 06-23338885

Spoed? Bel 06-23338885